Dýňové krupoto se šalvějí, pomerančem a taženým daňčím masem

2 porce, doba přípravy cca 50 minut

Dýňové krupoto a zvěřina, to je hotové ztělesnění podzimu na talíři! Vyzkoušejte krémovou alternativu rizota z obyčejných krup (ovšem s neobyčejnou chutí!) a doplňte ho pomalu vařeným daňčím masem, které je téměř bez tuku, ale přitom parádně šťavnaté. A podzim bude hned veselejší!

Na krupoto

  • 100 g ječných krup
  • 0.4 cibule
  • 0.4 dýně hokaido
  • 0.8 stroužku česneku
  • 40 ml bílého vína
  • šalvěj
  • sůl a pepř
  • 16 g parmezánu
  • 0.8 lžíce másla
  • 0.8 lžíce olivového oleje
  • 0.4 pomeranče

Na maso

  • 1 balení Daňčích kostek sous-vide Krahulík

Postup

Krok 1: Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.

Krok 2: Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.

Krok 3: Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.

Krok 4: Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.

Krok 5: Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Ze zbylých krup uvařte krupoto s pórkem, slaninou a brynzou nebo klasického houbového kubu.

Pro spočítání množství ingrediencí pro jiný počet osob klikněte zde.

Zdroj receptu a fotografií: Proženy.cz

  • C:\fakepath\danci maso rizoto krupoto dyne 01
  • C:\fakepath\danci maso rizoto krupoto dyne 02
  • C:\fakepath\danci maso rizoto krupoto dyne 03