Babiččino vepřové trhané maso s mrkví a Plzeňské rozpeky

Autor receptu: Jiří Vodrážka

  • vepřové trhané maso Krahulík
  • 3 velké mrkve
  • 1 cibule
  • kostka zeleninového bujonu
  • pepř
  • olej

Na rozpeky

  • 500g hladká mouka
  • droždí
  • vejce
  • 50 g Hery nebo jiného tuku na pečení
  • 250 ml teplého mléko
  • špetka cukru a soli

Postup

Krok 1: Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou mrkev na kostičky, zeleninový bujon, sůl, pepř, opražíme a zalijeme vodou, dusíme do měkka.
Krok 2: Do hotové omáčky vmícháme vepřové trhané maso i se šťávou, zamícháme a prohřejeme.

Postup na rozpeky

Krok 1: Do mísy hladkou mouku, vejce a trochu soli, rozpuštěný tuk.
Krok 2: Do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme vlažné mléko a cukr, necháme kynout.
Krok 3: Po vykynutí zamícháme, přikryjeme utěrkou a ještě 20min, necháme kynout.
Krok 4: Vypracujeme bochánk, které pečeme v troubě 180 C dozlatova.

  • Babiččino vepřové trhané maso s mrkví a Plzeňské rozpeky