Tradiční pochoutka – Taliány

Tradiční pochoutka – Taliány

Jedinečný výrobek jedině od Krahulíka.

Co to vlastně jsou a kde se vzaly taliány? Jedná se našich končinách jednou z nejznámějších vařených masných pochoutek. Jejich minulost a historie sahá až do konce 19. století, kdy je v Praze na Starém Městě začal připravovat a prodávat italský uzenář Uggé, kterému se říkalo Talián. Jeden čas se jim, podle jména výrobce, říkalo i „užovky“.

Způsob výroby a zejména kořenění byl tajen, ale protože výroba nebyla chráněna patentem, tak je brzy začali další pražští uzenáři vyrábět také.

Výtečná chuť taliánů je způsobena jednak klasickým způsobem jejich zpracování (vaří se, nikoliv udí), tak i jejich složením. Skládají se totiž z kvalitního hovězího a vepřového masa. Koření se zázvorem, česnekem, kardamomem a pepřem.

Nejlépe taliány chutnají ohřáté v horké vodě, ale lze je též grilovat, nebo opéci nad ohněm jako špekáček. Doporučujeme podávat s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem.